Peter Karner

Click here to edit subtitle

Dogodki v letu 2010

Ko bi le mogel, ko bi znal,
bi pravo srečo vam poslal!
Tako pa vam pošiljam želje,
naj sama k vam se pripelje.

V novo sezono sem zakoračil z odličnim tekmovalnim modelom.

 

Po zaslugi predstavnika za NAN Models, Primoža Rižnerja, sem prišel do odličnega tekmovalnega modela. Po njegovi zaslugi, se mi je izpolnila dolgoletna želja, imeti model narejen iz kompozitnega materiala. Model je izdelan profesionalno, kar se bo pokazalo tudi v njegovih odličnih letalnih sposobnostih. Komaj čakam, da ga preizkusim!


Prve lete sem z modelom opravil v sončni Vipavi na pustno nedeljo. Bilo je enkratno! Seveda sem posnel video. Da sem se znašel v Vipavi, je kriv Tone Videnšek, ki je že večkret prišel na to modelarsko letališče. Vreme je bilo toplo, sijalo je sonce in kar je zelo pomembo, da je burja začela pihati šele proti večeru, tako da smo imeli dovolj časa, da preizkusimo modele. Tudi Primož  je regliral. Verjemite, da se je po dolgi zimi to zelo prileglo.


V četrtek 25.2.2010 se je na modelarskem letališču v Vipavi zbrala pisana množica modelarjev lačnih modelarskih užitkov. Ob sončnem in toplem vremenu smo uživali, kako pa si poglejte video.

Zadnja sobota v februarju je postregla z lepim in toplim vremenom. Namočen teren ni bil ovira za druženje in letenje. Povezava vam omogoča vpogled v dogodke na terenu.

Tone Videnšek ima težave s kolenomom in je trenutno nesposoben za sadjarska opravila. Ponudil sem mu svojo pomoč in obrezal drevje v njegovem sadovnjaku. 


Ko je bilo delo končano, me je peljal v svojo modelarsko delavnico in mi razkazal vse nastajajoče projekte.

Pokalna tekma Qanabiss Team & MK Krško, 17.4.2010
Pokalno tekmo sem zaradi trka in poškodbe modela, moral predčasno končati. Bil sem razočaran, ker sem imel dober občutek, da bo tekmovanje uspešno. Seveda sem posnel nekaj materiala in nastal je naslednji video.

F5J tekma za Eurocup 15-16.maj

Po razočaranju na prvi tekmi, sem potreboval kar nekaj časa in nekaj telefonskih klicev prijateljev, da sem se ponovno prijavil na tekmo.  Poročilo sledi po končani tekmi. Ni kaj poročat. Tekma je bila zaradi slabega vremena odpovedana. Ledeni možje in Zofka so skrojili nemogoče pogoje za tekmo.

Že drugo leto povrsti, sem sodeloval v strokovni ocenjevalni komisiji raziskovalnih nalog v projektu Mladi za Celje. Slika je nastala ob prejemu priznanja za uspešno končano delo. Uživali smo v duhovitem nagovoru Toneta Partljiča, ki je dokazal, da ni samo mojster pisane besede, ampak tudi govora.

Pokalna tekma Šmartno ob Paki 12.6.2010

Tekma v kateri sem se prvič predstavil v  vlogi vodje tekmovanja.    Tekmovalni pogoji so bili zelo težki, saj je bilo zelo vroče in pihal je sunkovit zahodni veter. Čeprav je bilo z vsklajevanjem dovolj dela, mi je vseeno uspelo posneti video.

Gajac na Pagu je bilo mesto kjer sva z ženo dopustovala. Ko je vreme postalo pravo mediteransko, je bilo dopusta konec. Je pa res, da sva si v dneh neprimernih za kopanje, ogledala več paških znamenitosti in obiskala sva Zadar. Zadar sem poznal že od prej, žena je bila tam prvič. Bila je navdušena nad zgodovino mesta.Seveda sva si ogledala tudi morska orgle in pozdrav soncu.

Letalska sezona je na vrhuncu. Dogajajo se tekmovanja, klubi šolajo nove kadre. Na celjskem letališču jadralno šolajo tri kandidate, ki s pripravnikom Matjažem pod nadzorom Boruta spoznavajo osnove jadralnega letenja. Kaj vse je zabeležila kamera, si poglejte na videu 1 in videu 2.

Na letališču Slovenjske Konjice smo imeli v soboto dne 7.8.2010 7.zbor slovenskih vojaških pilotov vseh generacij in prijateljev. Že po tradiciji se je dopoldan začel s tekmovanjem motornih pilotov v natačnem pristajanju in se nadaljeval s pozdravnimi govori. Piloti so pozorno poslušali ministrico za obrambo dr.Ljubico Jelušič. Sledilo je druženje pilotov, ki so si imeli kaj povedat iz svoje letalske kariere. Dogodek sem seveda spremljal s kamero in nastal je tale video. Avtor fotografije je Borut Podgoršek, ki skrbi za spletno stran www.sierra5.net.

Niko Slana naju je z ženo povabil  v atelje svojega brata akademskega slikarja Franceta Slane. Ob tej priliki sem posnel zgodovinski dogodek, podelitve neuradnih priznanj za klub klaso v jadralnem letenju. Nastali video sem moral zaradi dolžine razdeliti na dva dela: Krka I.del in Krka II.del. Prisrčen sprejem in gostoljubnost gostitelja nama bosta ostala v trajnem spominu.

Teden dni kasneje je močno deževje povzročilo velike poplave po vsej Sloveniji. Voda je mestu Celje prizanesla, ni pa letališču v Levcu. Poplavija je prostore kurilnice, skladišča in delavnice. Pravočasna evakuacija motornih letal, transportnik vozov in dokumentacije na višje ležeče dele, ni povzročila večje škode.


S kamero sem bil v soboto in nedeljo na terenu, ter posnel dogajanje ob vodi. Video.Na letališču v Levcu je peterica pilotov krstila svoje UL letalo Samba XXL. Po krstu je sledila pojedina in predstavitveni let.  Da dogodek ne bo šel v pozabo, sem posnel video o enkratnem dogodku.Z neuradnim državnim prvenstvom v F5J, se je končala modelarsla sezona v tej kategoriji. Organizator se je potrudil, da je bilo tekmovalcem prijetno. Tudi ta dogodek sem posnel in naredil video.
Moje snemalne sezone pa še ni konec. Posnel sem video o dveh pilotih, ki uživata v letenju. Kaj sta počela v dneh snemanja, si poglej na naslednji povezavi.

Še nekaj vam moram zaupat. Niko Slana me je na Opensoaringu izval in jaz sem izziv sprejel. Obljubo sem izpolnil in na BOFF (Bovec outdoor film festival) poslal dva filma. 


Prvenci, vzletišče za UL letala in motorne zmaje, je bilo prizorišče zadnjega srečanja ljubiteljev modelarske aerozaprege. Druženje je potekalo v sproščenem vzdušju in zanimivih letih. Moja video kamera je posnela dogajanje na terenu in v zraku.


Letos ni bilo toče, zato je sadje obilno obrodilo. In kaj sem naredil s toliko sadja? Nekaj ga bo za ozimnico, večino pa je namenjena za jabolčni kis in sok. Pomoč pri obiranju je bila dobrodošla.

Vsi moji videi na YouTubu.

Tekmovanje v natančnem pristajanju

Letališče Slovenjske Konjice.