Peter Karner

Click here to edit subtitle

Dogodki v letu 2013

Vse kar je slabo z novim letom naj zbledi, vse kar je dobro naj za vekomaj ostane!

Modelarski klub Aviotech je v športni dvorani v Markovcih in pokroviteljstvom Vina Turčan, organiziral druženje prijateljev modelarjev v kategoriji F1N. Tekmovalni značaj druženja je popestril dogodke v dvorani. Sam sem bil v vlogi snemalca in nastala je reportaža, ki bo udeležence še dolgo spominjala  na druženje. Avtor obeh slik je Zvone Žveglič. Podelitev nagrad najboljšim, je potekala v prijetnem vzdušju.

Toplo vreme nas je modelarske zanesenjake zvabilo v Vipavo. Ko smo odhajali, so bile jutranje temperature "na celini" krepko pod lediščem,  Vipava pa je imela že +10°C. Modelarska steza je samevala. Pa ne za dolgo. V izvidnico je prišel domačin, ki je imel nalogo, da ugotovi, če burja ni premočna. Njegov mobitel je bil zveza z ostalimi modelarji želnih letenje. Začeli so prihajat in ni jih bilo malo. Živ žav na in ob stezi sem seveda posnel. Ko smo se pozno popoldan zadovoljni vračali domov, je termometer pokazal polnih 16°C. Avtor slik je Zvone Žveglič.

Moj prijatelj Boris je zimo izkoristil za sestavo modela Cessne L-19 Bird Dog. Model je končan in pripravljen za krstni let. Gradnjo sem posnel, manjka samo še letenje.

In zgodil se je krstni let Borisovega modela. Boris je ocenil, da bo zgodnje ponedeljkovo jutro najbolj primeren čas zanj. Vse je potekalo načrtovano, tako da ni bilo velikih presenečenj. Kako je potekala gradnje in seveda prvi let, si poglejte na videu


Modelarsko letališče v Krtini je bilo prizorišče prve tekme za Slovensko-Hrvaški pokal radijsko vodenih modelov kategorije F5J-400. Zanimiva tekma v lepem vremenu, je prinesla zmago Denisu Škrablu iz Ptuja.

Na Bledu se je odvijalo državni akrobatsko prvenstvo in nad samim jezerom Loop Air Show 2013. Na povabilo Matije Škrleca sem kot sodnik sodeloval v tej atraktivni športni panogi. Avtor slike je Primož Lajevec, sam pa sem posnel video. Kot sodnik sem za snemanje imel omejen čas, ker se je letenje odvijalo zelo hitro, zato je samega atraktivnega lelenja v videdu bolj malo. 

Tomo Poljanec in Tim Tibo sta na svojih letalih imela vgrajene GoPro kamere in te posnetke sem uredil v video.Potem, ko sem počistil vsa jabolka, ki jih je močan veter spavil na tla, sem napravil nekaj letov na pobočju Straške gorce. Rahel jogovzhodni veter je omogočal dovolj termike, da sem v zraku ostal skoraj uro. 

Za en dan sva se z ženo v tej tropski vročini preselila na Roglo. Enako je razmišljalo še mnogo Slovencev, tako da sem komaj našel parkirni prostor. Srečevala sva prijatelje, znance, ki so v senci pohorskaga gozda poiskali osvežitev.  Bilo je zanimivo, tako da sva se odločila za ponoven obisk.

Aeroklub Slovenske Konjice je s konjiškim županom Miranom Gorinškom kot pokroviteljem, organiziral predavanje Matevža Lenarčiča. Dvorana kulturnega doma je bila polna, kar je za slovenske razmere prava redkost. Predavanje sem posnel v celoti, vendar zaradi njegove dolžine sem v video dal samo intervju, Matevževo razmišljanje zakaj se je odločil, da z UL letalom obleti svet, nekaj njegovih odgovorov na aktualne razmere in seveda zahvalo pokrovitelja.

V soboto 14.9. se je na celjskem letališču odvijala zgodovina: na vzletno pristajalni stezi je slovenjegraški Polikarpov pilotom nudil užitke starodobnika, istočasno pa je na modelarski stezi potekalo srečanje modelarjev ljubiteljev starodobnih maket modelov.

V nedeljo 20.10. je v Litiji potekalo zaklučno tekmovanje kategorije F5J 400, ki je veljalo tudi za SLO-CRO pokal. Spremenjivo vreme je od tekmovalcev zahtevalo obilo znanja in spretnosti. Reportažo s tekmovanja si poglejte na tej povezavi

Peter Ravnak-Pikči je svojo letalsko kariero začel v Aeroklubu Celje. Spomnim se, da se je na šolanje vsak dan s Tomosovim mopedom vozil iz Zreč v Celje. Nikoli se ni pritoževal, tudi takrat ne, ko smo zaradi velike vročine šolanje prestavili za eno uro bolj zgodaj. Ko je postal kapetan na potniškem letalu, se me spomnil s simboličnim darilom, saj sem mu bil na motornem letalu prvi učitelj. Kaj vse mi je povedal v kamero, si je vredno pogledat na videu, ki sem ga posnel v prepričanju, da je njegova vzstrajnost vredna objave.

Moji videi.

Vi moji videi na YouTubu.