Peter Karner

Click here to edit subtitle

Dogodki v letu 2014


Želim, da bi našli srečo tam, kjer jo iščete in najbolj potrebujete!

 Slika prikazuje graf mojega letenja 3.1.2014. Klub temu, da je pihal jugozahodnik, je bila moja želja po letenju večja od vseh neprijetnosti, ki jih prinaša ta veter. Napravil sem dva dviga: v prvem sem bil kar hitro na tleh, v drugem mi je uspelo s tehniko pobočnega jadranja ostati v zraku trideset minut. Model sem usmeril v veter in z osmicami zadrževal pozicijo, ki mi je omogočala jadranje. To vremensko situacijo sem si razlagal tako, da se je jugozahodnik odbijal od hladnejše zračne mase pri tleh. Tega pojava pod 200 metrov višine ni bilo in mojega jadranja je bilo za tisti dan konec.

Od 23.januarja uživava na obali Rdečega morja. Dnevne temperature se gibljejo med 25°C in 29°C, medtem ko so nočne še vedno primerne za spanje.

 To sem napisal, ko sva prišla v Hurghado. Po dveh mesecih bivanja se bova morala počasi posloviti in vrniti domov. Dočakala sva deževen dan z nevihtami in celo točo. Naj povem, da je dež tu prava redkost in senzacija. Toliko dežja kot ga je padlo v enem dnevu, je padlo pred desetimi leti. Ker na cestah nimajo odtokov, so se le-te spremenile v jezera blatne vode. Naslednje jutro je posijalo sonce in življenje se je počasi vrnilo v stare tirnice. Posnetega imam dovol materiala za več video. Danes, 12.3.2014 se je preko Hurghade začela selitev štorkelj v Evropo. Bilo jih je na desetisoče, tako da je bilo nebo polno teh čudovitih ptičev. Jaz sem jih opazil prvi in ko so kopalci videli, da gledam v nebo, so tudi oni začeli opazovati čudoviti ples ptic, ki so nabirale višino, da so lahko nadaljevale pot. Danes sem na plažo vzel še fotoaparat, tako da je žena te svetovne popotnike tudi slikala.

 Po štirih dneh urejanja posnetega materiala, ja nastal video Hurghada 2014, ki predstavlja dvomesečno dogajanje v tem zanimivem turističnem mestu.

 Zgodba preseljevanja štorkelj se je končala v domačem gnezdu. Sliki je posnela Carmen v kraju Gorica pri Slivnici. Priletele so kakih deset dni prej kot ponavadi. Ugibam, verjetno zaradi ugodnih vremenskih pogojev.

Zgornje Jablane so bile kraj, kjer se je odvijalo državno prvenstvo prostoletečih modelov kategorije F1A,F1B in F1C, v organizaciji ptujskih modelarskih zanesenjakov. Ekipa organizatorjev se je potrudila, da je tekmovanje vzorno organizirala, zakar jim gre vsa pohvala. Zmagovalec jadralnih modelov je bil znan šele naslednjega dne, ko so opravili že zadnji jutranji flyoff let. Ekipa 54.kanala je posnela video poročilo dogajanja na tekmovanju.

Po čudnem naklučju sem dobil prošnjo za snemanje zaključne prireditve Šole jezikov za najmlajše, ki jo vodi Mija Selič. Prireditev sem snemal z dvema kamerama (eno je upravljala moja žena), za ton je profesionalno poskrbel Aleksander Matelič. Priznati moram, da sem se pri montaži kar spotil, ker moja oprema komaj zadostuje zahtevani kvaliteti. No, kakorkoli že, video je narejen in si ga je možno pogledat na YouTubu. Posneta je celotna prireditev, zato je dolg nekaj čez 52 minut. Slike s prireditve je naredila Maja Pukl.Nekaj fotografij iz rojstnodnevne zabave. Svakinja Carmen in jaz imava rojstni dan na isti dan.

 Končalo se je državno prvenstvo v jadralnem letenju s prepričljivo zmago celjanov v 18.metrskem razredu. Zmagal je Sebastjan Ramšak, drugi Anton Šibanc in tretji Teodor Mirnik. V klubskem razredu je Miha Berginc osvojil drugo mesto za Borisom Žoržem (ALC) in Davidom Sevčnikarjem (ŠAK).

 Moj prijatelj Zvone se je odločil, da bo kategorijo F5J-400 radijsko vodenih jadralnih modelov, zamenjal za precej večje modele. Dobil je novo komando, Multiplex PROFI MC 3030 in sedaj uživa v pilotiranju malo predelane Supre.

Borut Perpar 1941-2014


 V 73. letu starosti nas je dokaj prezgodaj zapustil Borut Perpar. Modelarji smo ga pogrešali na tekmah in ko je prišla vest, da je Borut resno bolan, smo vsi upali, da jo bo s svojo voljo uspel premagati. Več...

Nekaj dni pred 1.novembrom sva s Tonetom obiskala grob Mirka Bitenca na Žalah. Obujala sva spomine nanj, predvsem na njegovo delo kot sekretarja Letalske zveze Slovenije. Oba sva s strinjala, da je bil dober sektretar.

Nepričakovano je iz Ljubljane prišla žalostna vest, da nas je v 83. letu zapustil letalski prijatelj Rok Golob. Kot upravnika sva sodelovala vrsto let. Po upokojitvi je bil predsednik državne izpitne komisije, ljubiteljsko pa se je kot sodnik udeleževal balonarskih tekmovanj. Zelo rad se je pošalil, da je sodniško truplo. Video je nastal, ko je Toni pri njem delal izpit za jadralnega pilota. Ostal bo ta zapis in spomin nanj. Več...
Pranečakinja Nala je sedaj že velika punca! Uživa v petju, še posebno, če jo stric Peter snema.

 Vsako leto me obišče Peter Boneto, jadralni in motorni pilot ter učitelj letenja. Dovoljenje za instrumentalno letenje si je pridobil na šolanju v Ameriki. Svojo letalsko pot je začel v Aeroklubu Celje, kasneje pa ga je življenska pot zanesla v Nemčijo, kjer si je ustvaril družino in pogoje za lepo življenje povezano z letenjem. Zelo rad se vrača v rodno Celje, kjer po pravilu obišče prijatelje. Ob obujanju letalskih dogodkov čas hitro mine in spet bom čakal naslednje leto, ko se ponovno srečava. 

Mislim, da ni ljubiteljskega snemalca, ki bi zavrnil povabilo na let z jadralnim letalom, še posebno ker bo let z Duo Discusom. Tako povabilo mi je pred leti dal Žan. Mislil sem, da je že pozabil, ko me je nekega lepega dne poklical in dejal, da je rezerviral jadralno letalo. Kamero in vso ostalo tehniko imam vedno pripravljeno, tako da se v nobenem primeru ne bi mogel izgovoriti, da nisem pripravljen. Bil sem točen. Žan je imel jadralno letalo že na startu. Ko je on nastavljal elektroniko, sem jaz posnel dogajanje, med tem ko smo čakali vlečno letalo. Nebo je bilo polno kumulusov, tako da se je obetal lep termičen dan. V dnevni plan letenja je Žan vpisal aerodromsko letenje, ki pa se je z dnevnim razvojem vremena, spremenilo v nekaj več. Pristala sva ob koncu termičnega dne, ko so ostala celjska jadralna letala bila že na zemlji. Posnel sem za uro materiala, ki sem ga ob tem kislem vremenu uredil v video. Hvala Žan, da si izpolnil obljubo!

Z novoletnim voščilom, mi je legenda Letalskega centra Maribor, Tone Cesnik, poslal tudi tole zelo zanimimivo misel: " Ko si enkrat probal leteti, boš vedno hodil po zemlji z očmi uperjenimi v nebo, namreč tam si bil in vedno boš hrepenel po tem, da se vrneš tja gor!"

Moji videi

Vsi moji videi na YouTubu.

Hurghada


Uživanje v toplem morju in vročem soncu!