Peter Karner

Click here to edit subtitle

Dogodki v letu 2019Ko staro leto se bo poslovilo,
s spomini za na pot se založilo,
še isti hip bo novo leto vstalo,
veselih nam pričakovanj bo dalo.
Od lanskega septembra imamo Celjani in obiskovalci Celja na osmih lokacijah na voljo 35 koles za izposojo.

Konec januarja je po celjskih ulicah prvič zapeljal CeleBus. Mestni promet z 10 novimi avtobusi na stisnjen zemeljski plin bo potekal na petih linijah po celotnem mestu. Mestna občina Celje se trudi za trajnostne rešitve pri varstvu okolja, kamor spada tudi okolju prijazna mobilnost vožnje s kolesi, polnilne postaje za električne avtomobile, ter nova polnilna postaja za stisnjen zemeljski plin ter okolju prijazne Celebuse. Video

Aeroklub Celje je bil organizator četrtega povrsti osvežitvenega seminarja za učitelje jadralnega letenja FI(S).

Modelarski klub Ftič Mlajtinci že vrsto let organizira državno prvenstvo Slovenije kategorij F1B in F1C. Tekmovanje je v lepem vremenu in dobri družbi, potekalo tekoče. Vse ostalo si poglejte na videu.

Video

Aeroklub Celje leta 2021 kandidira za organizacijo VGC International Rally srečanja lastnikov in ljubiteljev starodobnih jadralnih letal.

Naša kandidatura mora biti še potrjena. Predvidoma bo to na letošnjem srečanju VGC v Angliji. Predlagali bomo termin 31.7. – 8.8. 2021.

In memoriam:
Drago Gabriel 1930-2019

Mail:

Marinka Gabriel: »Peter, naš pilot Drago je za vedno zaspal.»


Čeprav sem vedel, da njegovo zdravje ni najboljše, me je ta vest pretresla. Je to mogoče, da nas je zapustil Drago, živa enciklopedija znanja in dogajanja med letalci. Letenje je imel izredno rad in ponosen je bil na vse kar je v letalstvu dosegel. Član Aerokluba Celje je postal po končani ŠROA leta 1953. Ko je Maks Arbeiter po službeni dolžnosti odšel v Burmo, ga je zamenjal na mestu upravnika letalske šole. Sam je rad poudaril, da je bil v Aeroklubu Celju sicer malo časa, vendar ga na tisti čas vežejo nepozabni spomini. Nikoli ni pozabil kako sta se Maksom spoznala v Vršcu.

Na prvem srečanju, ga je Maks vprašal: »pubec od kje si«,

on pa mu je odgovoril: »iz Grobelnega pri Celju«,

Maks pa kot iz topa: »jaz pa iz Rogaške«.

Nato je Maksa zanimalo kaj vse je Drago že letel.

Sledilo je vprašanje: » kaj pa Orlika si že letel?«.

»Ne še«, tedaj pa sedi in ga leti, saj smo lancmani!.


 Ko je priložnost nanesla, sta se srečevala na Anskem vrhu, kjer je Maks užival v pogledu na letališče in mesto Celje.

Moje druženje z Dragom sega v leto 1966, ko je bil vodja motornega internata v Moškanjcih. Ni bil moj učitelj, moj učitelj je bil Kolar Gašper-Gaga, je pa v mojem spominu ostal zapisan kot mož pokončne drže, pošten, hudomušen in dosleden v poučevanju letalske tehnike. Kasneje, ko sem ga večkrat videl v kapetanski uniformi, sem bil vedno presenečen, kako mu pristoja.


Lani sva se s Petrom Bonetom odpravila na obisk v Postojno, nekaj dni pred njegovim rojstnim dnem. Srečno naključje je naneslo, da je bila zbrana vse njegova družina. Končali smo v njegovi zgodovinski sobi ob obujanju spominov. Govoril je z zanosom, včasih z malo jeze na dogodke, ki se ne bi smeli zgoditi. Verjetno bi si imeli še kaj povedat, vendar sem moral na vlak. Ta dogodek sem tudi posnel, ne vedoč, da je bil zadnji.

Video

Moji videi na YouTubu

Tatjana Cvirn je v Novem tedniku objavili moj portret.  Članek v PDF obliki.

Seminar učiteljev jadralnega letenja.

Trening tekma v preskakovanju ovir. Video

Kako lepo je nam članom aerokluba, ko naša člana Mark Traven in Aleš Kovač osvojita prvi dve mesti v klubskem tekmovalnem razredu. Rezultati.

Letalski dan. Video.

Tekmovanje radijsko vodenih  motornih čolnov.