Peter Karner

Click here to edit subtitle

Dogodki v letu 2019Ko staro leto se bo poslovilo,
s spomini za na pot se založilo,
še isti hip bo novo leto vstalo,
veselih nam pričakovanj bo dalo.
Od lanskega septembra imamo Celjani in obiskovalci Celja na osmih lokacijah na voljo 35 koles za izposojo.

Konec januarja je po celjskih ulicah prvič zapeljal CeleBus. Mestni promet z 10 novimi avtobusi na stisnjen zemeljski plin bo potekal na petih linijah po celotnem mestu. Mestna občina Celje se trudi za trajnostne rešitve pri varstvu okolja, kamor spada tudi okolju prijazna mobilnost vožnje s kolesi, polnilne postaje za električne avtomobile, ter nova polnilna postaja za stisnjen zemeljski plin ter okolju prijazne Celebuse. Video

Aeroklub Celje je bil organizator četrtega povrsti osvežitvenega seminarja za učitelje jadralnega letenja FI(S).

Modelarski klub Ftič Mlajtinci že vrsto let organizira državno prvenstvo Slovenije kategorij F1B in F1C. Tekmovanje je v lepem vremenu in dobri družbi, potekalo tekoče. Vse ostalo si poglejte na videu.

Video

Aeroklub Celje leta 2021 kandidira za organizacijo VGC International Rally srečanja lastnikov in ljubiteljev starodobnih jadralnih letal.

Naša kandidatura mora biti še potrjena. Predvidoma bo to na letošnjem srečanju VGC v Angliji. Predlagali bomo termin 31.7. – 8.8. 2021.

In memoriam:
Drago Gabriel 1930-2019

Mail:

Marinka Gabriel: »Peter, naš pilot Drago je za vedno zaspal.»


Čeprav sem vedel, da njegovo zdravje ni najboljše, me je ta vest pretresla. Je to mogoče, da nas je zapustil Drago, živa enciklopedija znanja in dogajanja med letalci. Letenje je imel izredno rad in ponosen je bil na vse kar je v letalstvu dosegel. Član Aerokluba Celje je postal po končani ŠROA leta 1953. Ko je Maks Arbeiter po službeni dolžnosti odšel v Burmo, ga je zamenjal na mestu upravnika letalske šole. Sam je rad poudaril, da je bil v Aeroklubu Celju sicer malo časa, vendar ga na tisti čas vežejo nepozabni spomini. Nikoli ni pozabil kako sta se Maksom spoznala v Vršcu.

Na prvem srečanju, ga je Maks vprašal: »pubec od kje si«,

on pa mu je odgovoril: »iz Grobelnega pri Celju«,

Maks pa kot iz topa: »jaz pa iz Rogaške«.

Nato je Maksa zanimalo kaj vse je Drago že letel.

Sledilo je vprašanje: » kaj pa Orlika si že letel?«.

»Ne še«, tedaj pa sedi in ga leti, saj smo lancmani!.


 Ko je priložnost nanesla, sta se srečevala na Anskem vrhu, kjer je Maks užival v pogledu na letališče in mesto Celje.

Moje druženje z Dragom sega v leto 1966, ko je bil vodja motornega internata v Moškanjcih. Ni bil moj učitelj, moj učitelj je bil Kolar Gašper-Gaga, je pa v mojem spominu ostal zapisan kot mož pokončne drže, pošten, hudomušen in dosleden v poučevanju letalske tehnike. Kasneje, ko sem ga večkrat videl v kapetanski uniformi, sem bil vedno presenečen, kako mu pristoja.


Lani sva se s Petrom Bonetom odpravila na obisk v Postojno, nekaj dni pred njegovim rojstnim dnem. Srečno naključje je naneslo, da je bila zbrana vse njegova družina. Končali smo v njegovi zgodovinski sobi ob obujanju spominov. Govoril je z zanosom, včasih z malo jeze na dogodke, ki se ne bi smeli zgoditi. Verjetno bi si imeli še kaj povedat, vendar sem moral na vlak. Ta dogodek sem tudi posnel, ne vedoč, da je bil zadnji.

Video

                     Luka Ranđelović, Mark Polajžar, Janez Stariha

Na celjskem Glavnem trgu se je v torkovem večeru odvijal koncert ansambla Tori tango, ki  so ga popestrili argentinska pevka Gabriela Alarcon ter plesalca Alja Ferme in Sašo Živanović. Sproščujoč koncert argentinskega tanga!

Video

Nepričakovano nas je doletela vest, da nas je za vedno zapustil prijatelj, pilot Oton Verbančič (1943-2019). V spominu mi bo ostal kot zelo dober motorni pilot, saj je pogosto zmagoval na relijih. Nekaj časa je bil upravnik v LC Maribor, upokojil pa se je kot letalski inšpektor. Stike sva ohranjala preko interneta in ob priložnostnih letalskih prireditvah. Nazadnje lani na otvoritvi konjiške asfaltirane steze. Otona bom ohranil v trajnem spominu, saj sta najini letalski poti, potekali vzporedno. Žal moja, veliko manj uspešno. V spomin.

Friderik Knez - Mirko nas (1942-2019) je tiho zapustil v času, ko je se je že njegov vnuk začel spogledovati z jadralnim letenjem. Na žalost ni dočakal, da bi v AK Celje letela tretja generacija Knezov. Bil je zanesljiv in vsako stvar je dvakrat premislil, predno se je odločil, da pove svoje mnenje. Brošura ob 25 letnici AK Celje je njegovo delo. Zapustil je veliko še neurejenega fotografskega gradiva, saj je bil fotografski kronist v našem klubu. Ostal nam bo le spomin na vse lepe trenutke, ki smo jih prebili skupaj.Pošiljko strešne kritine smo razložili z ročnim dvigalom. Za taka dela je vedno premalo rok. Bili smo pridni in nihče se ni pretegnil.
V nedeljo je stekla akcija, najprej transporta materiala za predelne stene v prvem nadstropju, popoldan pa polaganje strešne kritine na odprti del novega hangarja. Brez že omenjena ročnega dvigala ne bi bili uspešni. Dvigalo je velikodušno posodil Marko Lepetič. Video

Iz predelne stene med starim in novim hangarjem smo odstranili še zadnje vidne ostanke požara. Nova stena počasi dobiva pravo podobo! Niko lepo koordinira delo ostalim članom kluba, Leon pa je zadolžen za rolo vrata, ki se že sestavljajo v delavnici. 

Video

Tonetu Cesniku je življenje zaznamovalo padalstvo in motorno letenje. Ko mi je pred kratkim poslal dve fotografiji prijateljev, ki so  na Ptuju letos praznovali 50 let (1969-2019) padalskih skokov, sem pomislil, da v slovenskih klubih ni veliko tako zagnanih mož. Prve skoke so opravili v ALC in sicer iz letala DC-3. Njegova generacija, ki je letos praznovala lep jubilej so: Milan Kramberger, Maks Vavpotič in Janez Petrovič. Ko sem Toneta vprašal koliko skokov se je nabralo v teh letih, mi je odgovoril, da nekaj čez 2500. Pravi, da jih ne šteje več. Dovolj je, da v dveh letih naredi samo 10 skokov in s tem podaljša padalsko licenco.

Čestitam ekipi prijateljev za tako visok jubilej!Mesec dni decemberske  zabave po mestnih ulicah Celja.


Video


Moji videi na YouTubu

Tatjana Cvirn je v Novem tedniku objavili moj portret.  Članek v PDF obliki.

Seminar učiteljev jadralnega letenja.

Trening tekma v preskakovanju ovir. Video

Kako lepo je nam članom aerokluba, ko naša člana Mark Traven in Aleš Kovač osvojita prvi dve mesti v klubskem tekmovalnem razredu. Rezultati.

Letalski dan. Video.

Tekmovanje radijsko vodenih  motornih čolnov.

Guinnessov rekord: 291 Fičkov.      Video

Celjski dom po obnovitvi.

Kramberger,Petrovič,Cesnik 

1969